Składniki:
- 1 łyżka masła LES CROISES
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bulionu
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
- 200 g sera cheddar LES CROISES
- 1 duży brokuł
- sól
- pieprz
- Płatki chilli
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
- Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
- Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.