Składniki:
				
			- 1 główka czosnku
 - 2 łyżeczki suszonej bazylii RUSTICA
 - sok z 1/2 cytryny
 - 1/4 szklanki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
 - sól RUSTICA
 - pieprz RUSTICA
 
- płatki chilli
 - listki bazylii
 
- pieczywo, chrupiące warzywa
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek.
 - Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
 - Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Podawać do pieczywa i chrupiących warzyw.