Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego DELISSE
- 1 dojrzałe awokado
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe szalotki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 łyżki octu jabłkowego RUSTICA
- sól i pieprz do smaku
- Plasterki ogórka
- jogurt grecki DELISSE
- oliwa z oliwek RUSTICA
- listki kolendry
Sposób przygotowania:
- Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
- Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać.
- Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie, porcje przełożyć do misek, udekorować plasterkami ogórka, jogurtem, oliwą i listkami kolendry.