- 40 minut
Składniki:
- Przyprawy:
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 ½ łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek WM
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów WM
- 1 puszka mleczka kokosowego WM
- 2 puszki soczewicy WM
- Sól do smaku
- Listki świeżej kolendry
- Do podania:
- Ryż WM Chlebki naan
Sposób przygotowania:
- Wymieszać wszystkie przyprawy razem. Odłożyć.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- W dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę. Około 8 minut. Następnie dodać czosnek i imbir i smażyć około 2 minut. Dodać wymieszane wcześniej przyprawy. Smażyć 30 sekund.
- Dodać bulion, pomidory, oraz mleczko kokosowe. Przyprawić solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy soczewicę i gotować kolejne 10 minut.
- W razie potrzeby doprawić.
- Gotowe curry podawać z ryżem, chlebkami naan i świeżą kolendrą.