Składniki

  • 800 g jagnięciny na gulasz
  • sól
  • pieprz RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 6 daktyli TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego BIO VILLAGE
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  Dodatkowo:
  • Kuskus COMPTOIR DU GRAIN

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie.
  2. Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia.
  4. Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni.
  5. Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając żeby nie przypalić czosnku.
  6. Następnie wlać ocet jabłkowy, bulion, sok pomarańczowy, dodać drobno posiekane daktyle, marchewkę i seler naciowy i zagotować.
  7. Zmniejszyć ogień przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gulasz posypać drobno posiekaną natką pietruszki, lub kolendrą. Podawać z kuskusem.