Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego BIO VILLAGE
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie ricotty (250g) LES CROISES
- 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 3 ząbki czosnku
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki sera Grana Padano LES CROISES
- 2 piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i 1 łyżką oliwy. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odstawić.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić 1 szklankę wody z gotującego się makaronu.
- W garnku którym gotował się makaron rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około minutę. Dodać ugotowany makaron, ricottę, wodę z makaronu, szpinak, ser Grana Padano, skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojonego w plasterki grillowanego kurczaka. Podawać z dodatkową porcją sera i plasterkami cytryny.