Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych TABLIER BLANC
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu TABLIER BLANC
- 40 g masła
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego TEVA
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki suszonej żurawiny TABLIER BLANC
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Orzechy bez skórki zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego, kruchego ciasta.
- Ciasto owinąć w folią spożywczą. Schować do zamrażarki na około 3 godziny.
- W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
- Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni umieścić masło, cynamon i brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, kilka minut do odparowania większości soku. 3 łyżki soku z patelni przelać do szklanki, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę kruchego ciasta zetrzeć na spód blachy, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce kruche ciasto.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.