Składniki:
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii RUSTICA
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- płatki chilli
- listki bazylii
- pieczywo, chrupiące warzywa
Sposób przygotowania:
- Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek.
- Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
- Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Podawać do pieczywa i chrupiących warzyw.