Składniki:
Składniki na ciasto pierogowe:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
- 20 g masła
- 200 g maku mielonego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miodu NID D'ABEILLE
- 2 łyżki cukru trzcinowego TEVA
- 2 łyżki rodzynek TABLIER BLANC
- 8 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii TABLIER BLANC
- 5 łyżek cukru trzcinowego TEVA
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pierogi:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Farsz:
- W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
- Pierogi:
- Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
- W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.
- Sos waniliowy:
- W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
- Pierogi podawać polane sosem waniliowym.