Składniki:
Składniki na spód:
- 1/2 szklanki daktyli TABLIER BLANC
- 1 łyżka oleju kokosowego BIO VILLAGE
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
- 2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki napoju (mleka) kokosowego NAT&VIE
- 1/4 szklanki oleju kokosowego BIO VILLAGE
- 1/3 szklanki syropu klonowego TABLES DU MONDE
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki malin liofilizowanych
- 1 szklanka świeżych malin
- 1/2 szklanki malin liofilizowanych
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie.
- Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów.
- Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć orzechowym spodem. Docisnąć i wyrównać. Włożyć do zamrażarki.
- Przygotować masę „serową”: Nerkowce odsączyć z wody. przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami, oprócz liofilizowanych malin. Blendować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, czy syropu klonowego. Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Uderzyć blachą kilka razy w blat tak, żeby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Przełożyć do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać liofilizowane maliny i rozdrobnić. Masę wyłożyć na schłodzony spód z pierwszą warstwą. Wyrównać. Wierzch udekorować pokruszonymi malinami liofilizowanymi, oraz świeżymi. Przełożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny. Kiedy masa stężeje pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w lodówce, lub zamrażarce. Jeśli deser przechowujemy w zamrażarce to 15 minut przed podaniem należy wyjąć go z zamrażarki.