Składniki:
- 250 g makaronu świderki BIO VILLAGE
- 200 g białej kiełbasy WIODĄCA MARKA
- opakowanie liści szpinaku NOTRE JARDIN
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano RUSTICA
- 1 łyżeczka suszonej bazylii RUSTICA
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 125 g sera mozzarella LES CROISES
- 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano LES CROISES
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
- Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut.
- Umyte liście szpinaku posiekać i dodać do reszty składników na patelni – jeszcze przez chwilę dusić, po czym przełożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem.
- Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietanką i posypać pokrojoną na kawałki mozzarellą oraz tartym Parmigiano Reggiano.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut, aż zapiekanka lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.