- 10
- 30 minut
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur Comptoir du Grain
- 200 g komosy ryżowej Comptoir du Grain
- 3 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 2x czerwona cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego Rustica
- 3x mała cukinia
- 3 x czerwona papryka
- 400 g szparagów
- 50 g pistacji Tablier Blanc
- 1 granat
- 100 g świeżej rukoli
- garść liści świeżej mięty
- garść liści natki pietruszki
- 100 g rodzynek Tablier Blanc
- skórka z 1 cytryny
Składniki na dressing:
- 8 łyżek oliwy z oliwek Rustica
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę i komosę ugotować. Odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, cukinię w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać piórka cebuli i smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i gotować pół minuty. Cebulę zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać 1 łyżkę oliwy. Usmażyć kawałki papryki i cukinii. Zdjąć z patelni. Dodać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć szparagi.
- W misce wymieszać razem: kaszę, komosę, cebulę, paprykę, cukinię i szparagi. Dodać pestki granatu, pistacje, rodzynki ,skórkę z cytryny i rukolę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę.
- Przygotować dressing: wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z dressingiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.