Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 600 g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów NOTRE JARDIN
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej RUSTICA
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
- 2 puszki fasoli czerwonej NOTRE JARDIN
- sok z 1/2 limonki
- ser cheddar LES CROISES
- 1 czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 1 papryczka chilli
- chipsy tortilla TABLES DU MONDE
- śmietana 18% LES CROISES
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
- Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
- Po tym czasie dodać kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy i gotować tylko chwilę, żeby dodane składniki się podgrzały.
- Zdjąć z ognia, doprawić sokiem z limonki.
- Podawać z serem cheddar, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, awokado, chilli, kleksem śmietany, oraz listkami świeżej kolendry.