- 8
- 45 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki masła
- 1/3 szklanki mąki BIO VILLAGE
- 2 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietanki 30%
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Szczypiorek
- Boczek WM
- 50 g sera cheddar LES CROISES
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę przełożyć ziemniaki, seler naciowy, cebulę i marchewki pokrojone w kostkę. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Dodać sól i pieprz.
- W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając gotować około 1 minuty. Cały czas mieszając i gotując dodawać stopniowo mleko. Kiedy konsystencja będzie gładka i gęsta zdjąć z ognia i dodać do garnka z warzywami i bulionem. Dodać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
- Boczek pokroić w paski i smażyć na chrupiąco na suchej patelni. Szczypiorek pokroić drobno, a cheddar pokroić w cienkie paski.
- Zupę przelać do miseczek. Udekorować szczypiorkiem, chrupiącym boczkiem i serem cheddar.